https://www.proz.com/kudoz/romanian-to-english/certificates-diplomas-licenses-cvs/5951933-liceu-cu-profil-electric.html

Glossary entry

Romanian term or phrase:

liceu cu profil electric

English translation:

Electrical High School

Added to glossary by Adriana Dragomir
Sep 28, 2015 10:30
8 yrs ago
13 viewers *
Romanian term

liceu cu profil electric

Romanian to English Other Certificates, Diplomas, Licenses, CVs liceu cu profil electric
studii de baza - minim liceu cu profil electric

Discussion

ION CAPATINA Oct 2, 2015:
Fara diacritice (sic!) Ma doare cand cineva scrie fara diacritice, nu cand "nu scrie", "toarasa profesoara"este uciderea limbii romane din fasa, in fata lumii intregi!
Poate fi un subiect de doctorat pentru un profesor de "limbistica".
De ce nu mai scriu nici profesorii cu diacritice, cred ca scriu la doua degete, iar diacriticele sunt pentru al treilea si al patrulea de la dreapta. Sau poate sunt stangaci si au uitat unde sunt...
Incercati sa raspundeti pe pagina de forum, pentru a muta acest dialog interesant acolo. Daca gasiti o scara sa urcati la nivelul urmator.
ION CAPATINA Oct 2, 2015:
Subiect separat Am deschis acest subiect separat, pentru vorbitorii de limba română. Aștept răspunsuri și sugestii acolo. Mulțumesc.
ION CAPATINA Oct 2, 2015:
Diacritice Se pare că am deschis un subiect dureros și n-are legătură directă cu întrebarea.
Ar trebui abordat altundeva, pe un blog sau ca și subiect separat.
Îmi pare rău dacă v-am jignit, dar am observat că noi, românii, suntem singurii care am renunțat la ele. Orice cuvânt, în limba turcă, franceză, spaniolă, maghiară, etc. se scrie de către toți (cei/cele care întreabă și cei/cele care răspund) în singurul mod posibil, adică folosind caracterele diacritice specifice limbii respective.
Luați un cuvânt de pe Google să zicem, într-una din acele limbi și căutați-l pe Proz, îl veți afla cu siguranță în sute de expresii în limba respectivă.
Un exemplu:
Très
Încercați și altele. Apoi să căutăm împreună motivul pentru care (doar)românii au renunțat la ele.
ION CAPATINA Oct 2, 2015:
Acasă Văd că nu ați găsit diacriticele care fac parte din limba română elementară.
Academicienii există și încă mai confundă "tata" cu "țâța" și cu "țața" și "țara" cu "tara".
Acest site este suficient de deștept să caute cuvintele atunci când sunt scrise cu diacritice atât de către cel care a răspuns cât și cel care caută pe viitor.
Am observat că mai sunt și cei/cele care n-au renunțat la acestea, chiar și pe Proz
Căutați cuvântul "acasă". Dar am promis să nu mai răspund decât dacă scrieți cu diacritice, dar se pare că nu le-ați găsit.
adami Oct 2, 2015:
Am incercat sa va explic: ”o jignire pentru toti romanii” educati este felul in care folositi dvs. limba romana, cu diacritice cu tot. O insulta pentru persoanele care poseda logica este modul incoerent in care incercati sa insultati. Nu e, insa, o insulta, felul in care dvs. incercati sa ma insultati, pentru simplul fapt ca nu reusiti.

P.S. Inca o data: pe acest site nu este recomandabil sa se scrie cu diacritice, fiindca acest site (nu google) nu stie sa le caute. Daca nu este recomandabil, atunci nu trebuie scris deloc, nu cand da, cand nu. O conventie trebuie luata ca atare, nu ma simt insultata pentru ca o folosesc si ii inteleg ratiunile. Nu este nimic decent in felul in care nu acceptati ca altcineva sa aiba o opinie argumentata, alta decat a dvs., si nu ii raspundeti cu argumente, ci cu siruri de insulte. Cuvantul ”academic” nu exista in limba romana. E un ”furculision”, exact! Eu nu am inventat niciodata cuvinte. Nu a fost nevoie. Ce este mai grav: sa nu scrii cu diacritice (din motive care NU tin de preferintele tale personale), sau sa violezi grav ortografia, sintaxa si semantica limbii romane in fiecare propozitie scrisa (si nici sa nu-ti dai seama, din ignoranta)?
ION CAPATINA Oct 2, 2015:
Limba română Îmi pare rău că n-am observat, toarășa profesoară, că nici profesorii nu mai scriu cu diacritice din diverse motive. Poate au uitat unde se află pe "keyboard"...
Englezismele și furculisioanele au preluat limba română peste tot. Vă las să le căutați în continuare... Ați șters ultima postare care mi-a intrat pe "email" dar s-a oxidat între timp. Să nu vă prindeți urechile în traducerile tehnice. Și dacă mai publicați ceva (după ce aflați unde sunt diacriticele) voi răspunde decent.
Un academic nu poate scrie fără, e ca și cum ar fi uitat limba română, chiar dacă trăiește pe plaiuri natale.
E o jignire pentru toți românii (nu Romanii)....
Dr. Ponta și-a îndeplinit mandatul....
ION CAPATINA Oct 1, 2015:
"Oriunde în lume" http://www.usnews.com/education/best-high-schools/pennsylvan...
“At Philadelphia Electrical and Technology Charter High School, students have the opportunity to take Advanced Placement® course work and exams”
ION CAPATINA Oct 1, 2015:
Limba "romana" Ortografia și punctuația limbii române se face în primele clase.
Google e destul de deștept să găsească orice și consideră cuvintele cu sau fără diacritice.
N-am văzut francezii sau spaniolii să scrie fără, românii sunt unici din multe puncte de vedere. Masteratele și doctoratele nu ajută la scris, nici măcar în presă, sau în comentarii.
Nici măcar nu se mai știe unde sunt fonturile respective pe tastatură, așa e?
Și eu am creat cuvinte noi când nu există altele.
Contextul este cuvântul cheie. Dicționarele dau doar cuvinte.
Unde le punem este problema. Puteți folosi ce doriți. Eu n-am mai scris pe Proz de mult timp și am încetat să plătesc cotizația....
Vă rog să încercați să folosiți diacriticele de dragul limbii române, atât cât a mai rămas din ea.....
adami Oct 1, 2015:
Nu inteleg de ce refuzati sa consultati un dictionar serios; daca ati face-o si ati fi de buna credinta, nu ati mai deranja oamenii de pomana. De exemplu: http://dictionary.reference.com/browse/engineer?s=t http://dictionary.reference.com/browse/engineering?s=t (si EVIDENT ca exemplele nu erau din proz.com).
V-am demonstrat ca TOATE liceele cu profil electric au aceasta denumire de ”engineering”, fiindca in engleza aceasta se refera la un tip de studiu opus cunoasterii teoretice. V-am demonstrat ca nu exista niciun liceu, niciunde in lume, cu exceptia Tiranei, care sa aiba un liceu cu denumirea oficiala "Electrical High School".
Faptul ca dvs. va DORITI ca un liceu sa se numeasca intr-un anumit fel si nu in altul nu face sa fie just faptul ca ati acordat un calificativ negativ singurei variante larg utilizate international pentru acest profil.
Cat despre scrierea fara diacritice, poate nu v-ati gandit ca site-ul trebuie sa fie ”searchable”, iar scrierea cu diacritice complica mult lucrurile. Aceasta scriere nu macelareste nimic, fiind o conventie, ca scrisul in sine. Doar ignoranta poate ”macelari” ceva. De ex. ignoranta dvs. totala fata de punctuatie, sintaxa (”CA SI EXEMPLU”) etc
ION CAPATINA Oct 1, 2015:
Electrical (Technology) High School În primul rând sunt inginer electric și știu ce înseamnă "Electrical Engineering" din toate punctele de vedere, la orice nivel, chiar și semantic. Dar să consideri că un liceu poate avea această denumire nu sunt de acord. Am dat un link ca și exemplu din primul comentariu, că un asemenea liceu s-ar numi "Electrical High School".
N-am întâlnit unul singur pe aici prin SUA care să pretindă că are acest nume și nu există (Electrical Engineering).
În schimb, facultățile se numesc "School of Electrical Engineering", etc.
Nu pot fi de acord cu "furculisioanele" inventate pe Proz la perechea engleză română. Până nici limba română nu se mai scrie cu diacritice nici pe situri și nici în documente scrise.
A fost măcelărită limba română....Eu sunt afară de șaisprezece ani și încă folosesc diacriticele.
adami Oct 1, 2015:
Engineering Problema dv. decurge din necunostinta sensului exact pe care il are termenul "engineering" in engleza si din faptul ca nu sunteti dispus sa acceptati ca s-ar putea sa nu aiba exact aceleasi conotatii ca in romana. Va rog sa va informati si sa veniti cu argumente reale. Ceea ce faceti dvs. e un fel de "credeti-ma pe cuvant" si "intreaga lume se inseala, doar eu stiu cum stau lucrurile".
ION CAPATINA Sep 30, 2015:
High School of Engineering Eu nu știu din cărți, sau din Google sau Wikipedia care ar trebui să ne ia locul în următorii 1000 de ani.
Vorbim aici de o instituție....nu poate fi niciunde (poate în estul Europei, unde suntem mai avansați) un liceu cu nume de facultate....
Există discipline la nivel de facultate, AP (Advanced Placement), cursuri avansate care pot avea denumiri la nivel de colegiu, dar n-am văzut (sau auzit) de licee cu denumiri de facultate, astea sunt încă invenții ale fostului system...toate afișările pentru liceu cu asemenea titlu sunt din estul europei.
Cel puțin nu se numesc așa pe aici....
Un liceu e un liceu cu puțină pregătire tehnologică pentru facultate.
Hai să nu devenim doctori în științe din liceu...
adami Sep 30, 2015:
credeam ca v-am dovedit De ce nu incercati o cautare pe google? Veti avea surpriza sa vedeti ca "Electrical High School" nu exista decat acel unic exemplu din Tirana, insa pentru ”High School of Electrical Engineering” exista destule site-uri oficiale. Cred ca v-a indus in eroare cuvantul ”engineering”, dar termenul romanesc (ca multe altele) si cel din engleza nu au exact aceeasi sfera semantica.
ION CAPATINA Sep 30, 2015:
Electrical Engineering Poate fi o facultate, o diplomă, dar nu un liceu...este ca și cum am spune că în "Liceul Energetic" studiem să fim "ingineri electrici"
Nu se poate spune în vest că avem o diplomă de liceu în "Electrical Engineering".
Cel puțin n-am auzit până acum.
adami Sep 29, 2015:
Electrical Engineering ”Electrical Engineering” este numele disciplinei care studiaza electricitatea din pdv tehnic (asa cum ”Power Engineering” este echivalenta, la noi, cu ”Energetica”, ca sa iau un exemplu printre multe altele care se studiaza la liceu). Studiul din pdv stiintific este parte a disciplinei ”Fizica”.

Apoi: pe google nu exista decat un singur "Electrical High School", in Tirana (!) (celelalte contexte sunt informale, nu oficiale), iar "Electronic High School" sau "Energetic High School" sunt profile diferite.
ION CAPATINA Sep 29, 2015:
Electrical High School "Electrical Engineering" is a term mostly used for Undergraduate School. Students could take some "Electrical Engineering" AP (Advanced Placement) classes, that is at the college level, but we can't assume a whole high school to be at the level of a college.
A lot of high schools could be "Electronic High School" or "Electrical High School" or "Energetic High School".
http://www.usnews.com/education/best-high-schools/pennsylvan...
“At Philadelphia Electrical and Technology Charter High School, students have the opportunity to take Advanced Placement® course work and exams”

Proposed translations

4 days
Selected

Electrical High School

Liceele cu profil tehnic se numesc în engleză "Technical High School", de aici și denumirile de "Electronic", "Energetic", "Electrical" high schools.
Pot fi chemate și licee tehnice cu program intensiv în domeniul electric, electronic, energetic, etc.
Ar fi prea pretențios să le numim altfel, pentru că aceste școli oferă doar niște clase care pregătesc elevul pentru a fi student la Facultățile tehnice respective.
Nu știu în Marea Britanie, dar în SUA, așa se numesc.
Iată câteva exemple susținând cele de mai sus:
https://share.ehs.uen.org/
“Welcome to the Utah Electronic High School”
http://www.pennfoster.edu/programs-and-degrees/high-school/h...
“High School with an Electrical Concentration”
http://pacharters.org/pcpcs_schools/philadelphia-electrical-...
“The mission of the Philadelphia Electrical and Technology Charter High School is to develop students who will be employable in the emerging high-tech industries, while giving students a strong foundation in the core academic subjects-math, science, language arts, social studies and world languages.”
http://www.gltech.org/home/electrical
“technical high school”, “electrical”
http://www.electricalengineeringschools.org/how-to-get-into-...
“Prep Classes for Electrical Engineering School
If you’re in high school and you know you want to go to electrical engineering school then there are a few preparatory measures you can take. Courses that would most benefit you would be:
• Physics
• Algebra
• Trigonometry
• Calculus”
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer.
+1
7 mins

High School of Electrical Engineering

Peer comment(s):

agree RODICA CIOBANU
6 hrs
agree Iosif JUHASZ
23 hrs
disagree ION CAPATINA : This sounds better than the School of Engineering. I AM an Electrical Engineer. Am dat un link de la bun început pentru "Electrical High School".
1 day 21 hrs
So what is your issue please? I have given you countless arguments! Can you please check the word "engineer/engineering" in a dictionary? You'll be surprised! En. engineer = Ro. mecanic, masinist, tehnician...
Something went wrong...